26-08-2022 LEMMER – De dierenambulancemedewerkers zijn dag en nacht in touw. Ze verlenen eerste hulp aan zieke, gewonde en zwervende dieren en vervoeren deze naar dierenarts of dierenopvang. Overleden dieren worden opgehaald, verzorgd en naar huis of onze locatie gebracht. Ze verzorgen taxi ritten, enzovoort.
Jaarlijks gaat het om duizenden dieren. Dat zijn huisdieren zoals honden en katten, maar ook dieren in het wild zoals egels, vogels en hazen. Wilde dieren sterken aan in de wildopvang en worden daarna teruggeplaatst in de natuur. Van huisdieren proberen we snel de eigenaar te vinden. Lukt dat niet dan zoekt het dierenasiel verder en als dat niet lukt zoeken ze een nieuw baasje voor ze.
Ook werken bij de dierenambulance?
Het werk op de dierenambulances wordt gedaan door vrijwilligers: stuk voor stuk mensen met een groot hart voor dieren. Zij maken hét verschil. Ze zijn de motor waarop onze dierenambulances draaien en het visitekaartje van onze organisatie. Voor hen is geen dag hetzelfde en hebben altijd een verhaal te vertellen. Het werk op de dierenambulance is uitdagend en afwisselend. Wil jij ook werken bij de dierenambulance?
Er zijn verschillende functies:
1. De chauffeur bestuurt de dierenambulance en rijdt samen met de bijrijder naar dieren in nood. Rijden op onze bussen kan gewoon met een B rijbewijs maar je moet je wel vertrouwd voelen met zo’n grote bus.
2. De bijrijder zit samen met de chauffeur in de auto. Chauffeur en bijrijder helpen elkaar bij het redden en vervoeren van dieren. Een bijrijder hoeft niet persé een rijbewijs te hebben, maar het is natuurlijk wel handig. Verder handelt de bijrijder de meldingen af in de database.
3. De centralist werkt vanuit huis en beantwoordt meldingen die binnenkomen, verzamelt informatie, voert dit in, in de database, bepaalt de prioriteit en stuurt de vrijwilligers in de wagens op meldingen af.
4. Aflegger huisdieren. De aflegger maakt
de huisdieren klaar waar een waardig afscheid. Wonden verzorgen, wassen, föhnen en borstelen. Een vak apart en voor ons een belangrijke taak die we doen.
5. Facilitair medewerker. Ons gebouw in Joure is onze verzamelplaats. Hier worden dieren door het aflegteam verzorgd, vergaderen we, doen we de was, etc. Net als thuis moet hier worden schoongemaakt en zijn er allerlei klusjes. De facilitair medewerker voert hier zijn/haar diensten uit.
In het werkgebied (Wolvega, Lemmer, Makkum, Bolsward, Sneek, Akkrum) rijden twee bussen. Één ten zuiden van de A7 en ten westen van de A32 en de andere bus daarboven. De medewerkers proberen je in te delen in het gebied waar je woont.
Qua werktijden werken ze met roosters. Denk hierbij aan dag- en nachtdiensten. Er zijn ook 24-uurs diensten. Elke maand geef je je beschikbaarheid op en daarna wordt het rooster gemaakt. Geïnteresseerd? Vragen? Stuur vrijblijvend een mail naar Da.demeren@dierenbescherming.nl of bel met op 06-53712098.