20-10-2022 LEMMER – Sinds de kort slaan huisartsen uit Lemmer en Echtenerbrug, Sociaal Werk De Kear en Gemeente De Fryske Marren de handen ineen voor een vernieuwde, sociale aanpak: Welzijn op Recept. Welzijn op Recept is dé verbinding tussen de zorg, welzijn en het sociaal domein. Welzijnscoaches Anouk van der Wal en Marloes Hoving, van Sociaal Werk De Kear, volgden de training Welzijn op Recept en gaan aan de slag bij huisartsenpraktijken HAGRO in Lemmer en Echtenerbrug.
Een alternatief voor psychosociale klachten
“Welzijn is goed in je vel zitten, ontspannen zijn, de dingen kunnen doen die je graag wilt doen. Vaak lukt dat, maar soms zit het even tegen”, vertelt Marloes. “De huisarts of verpleegkundige kan advies en medicatie geven, maar soms is dat niet genoeg. Wij helpen je dan graag verder”, vervolgt ze.
Welzijn op Recept is een alternatief voor mensen met psychosociale klachten. Reden voor huisartsen om deel te gaan nemen, is dat zij een groep patiënten op hun consult zien die vaak terugkomen, terwijl voor de klachten geen direct medische oorzaak te vinden is. We gaan graag in gesprek over zaken die mensen bezighouden en waar ze zelf niet uitkomen. Dat kan van alles zijn. Van het uitbreiden van sociale contacten, naar het zoeken naar een passende sportvereniging. Tijdens het gesprek zoeken we samen naar mogelijkheden”, vertelt Anouk. Wethâlder Luciënne Boelsma: “Wy binne tige bliid dat wolwêzen op resept no úteinset is yn De Fryske Marren. It slút naadleas oan op ús sûnensbelied. Sûnens is nammentlik folle mear as allinnich it lichaamlike aspekt. It giet ek oer meidwaan yn’e maatskippij, sinjouwing en goed yn dyn fel sitte. De wolwêzenscoach kin dêr in wichtige rol yn spylje.”
Verwijzing van de huisarts
“Welzijn op recept is een welkome aanvulling binnen de huisartsenpraktijk. Soms worden klachten vooral veroorzaakt door bijvoorbeeld eenzaamheid of niet mee kunnen doen en zijn niet medisch op te lossen. Een verwijzing naar de welzijnscoach is dan een mooie optie. “ aldus Karin Groeneveld (huisarts uit Lemmer).“ Na een verwijzing van de huisarts neemt de welzijnscoach contact op voor een intakegesprek met de desbetreffende persoon. Tijdens dit gesprek gaat de welzijnscoach samen met de inwoner op zoek naar zijn/haar wensen, behoeften en mogelijkheden. Omdat iedereen anders is en andere wensen en behoeften heeft, is er altijd sprake van maatwerk. “Samen gaan we op zoek naar een (collectieve) activiteit die hierop aansluit”, geeft Marloes aan. “Mensen kunnen door middel van een doorverwijzing van de huisarts met ons in contact komen”, vult Anouk aan.
Over Sociaal Werk De Kear
Inwoners kunnen bij Sociaal Werk De Kear terecht met vragen over bijvoorbeeld leefbare buurten en dorpen, meedoen en vrijwilligerswerk, gezonde leefstijl en mantelzorg. We werken samen met inwoners om het samenleven in de buurten en dorpen te versterken, met elkaar en voor elkaar.