29-10-2022 LEMMER – Wintertijd begint altijd op de laatste zondag van oktober. De exacte datum waarop deze tijd ingaat verschilt daarom elk jaar. Eigenlijk is dit juist onze standaardtijd, het is de tijd om de klok in de nacht van zaterdag op zondag een uur achteruit te verzetten. Zo kun je lekker een uurtje langer slapen. Officieel moet de klok om 3 uur ’s nachts naar 2 uur ’s nachts verzet worden.
Waarom de klok een uur achteruit?
Vanaf 1977 hanteren we in Nederland de zomertijd en wintertijd, dit gebeurde met tussenpozen eerder ook al tussen 1916 en 1945. De klok moet een uur terug zodat deze weer op de normale landelijk standaardtijd staat, eind maart heb je hem als het goed is immers een uur vooruit gezet om energie te besparen. Om je te helpen herinneren of de klok nou een uur voor- of achteruit verzet moet worden kun je de volgende handige ezelsbruggetjes gebruiken:
- In het najaar -als het winter wordt- gaat niet alleen het weer, maar ook de klok een uur achteruit.
- Achter in het jaar (het najaar) gaat de klok een uur achteruit
Bij onze zuiderburen in België moet de klok overigens op exact hetzelfde moment een uur achteruit, maar hebben ze er andere naam voor bedacht: Belgen noemen het namelijk winteruur.