Een warm nest voor de vogel in de winter

    14-11-2022 LEMMER – De winter doorkomen is voor vogels niet altijd gemakkelijk. Warme plekjes zijn schaars en ook eten is moeilijk te vinden. Gelukkig kunnen wij ze daar een handje bij helpen door bijvoorbeeld een nestkastje te maken en een heerlijk maaltje voor ze te bereiden. Helpen jullie mee?

    In de winter trekken veel vogels zich terug in hun schuilplaatsen om de winter en haar omstandigheden te overleven. Waar ze in het voorjaar en zomer volop eten kunnen vinden, wordt het in de winter een stuk moeilijker. Zaden en insecten vinden is zeldzaam. De voedselreserves slinken snel. Gelukkig kunnen we ze daar een handje bij helpen! Let alleen wel op wat voor eten je ze geeft, niet alle voedingsmiddelen zijn goed voor ze. Houd het bij zaden, ongezouten noten en insecten.

    Welke vogels zitten er in jouw tuin?
    Voordat je een heerlijk maaltje aan de vogels in je tuin voorschotelt is het belangrijk om eerst te kijken welke soorten in jouw tuin leven. Zo weet je welk voer je ze moet geven en hoe. Elk vogeltje eet namelijk net zoals hij gebekt is. Om je op weg te helpen hebben we een overzicht voor je gemaakt van een paar soorten en de bijbehorende eetgewoonten.

    Vogeltaartje maken
    Wil jij de vogels een handje helpen in de winter? Maak een heerlijk vogeltaartje voor ze! Laat een blok ongezouten frituurvet smelten in een pannetje, voeg er vogelzaden en ongezouten noten aan toe en laat het een beetje afkoelen. Giet het vervolgens in een plastic bekertje of emmer, laat het verder afkoelen totdat het op kaarsvet lijkt en verras de vogels in jouw tuin met een heerlijke vogeltaart!

    Nestkastje maken voor vogels
    Vogels die overwinteren in Nederland zoeken altijd een fijne schuilplaats om de koude periode te overleven. Je kunt zelf heel makkelijk een nestkastje in elkaar timmeren van natuurlijke materialen zoals hout. Let er op dat het kastje bestand moet zijn tegen weer en wind, het dak waterdicht is en de constructie stevig moet zijn. De grootte van de vliegopening en de afmetingen van het huisje zijn bepalend voor de vogelsoort die je aantrekt:

    • Maak een opening van 25 – 28 mm voor kleine mezen, zoals de pimpelmees en zwarte mees.
    • Een 32 – 35 mm opening voor de koolmees, boomklever, bonte vliegenvanger, huismus, ringmus en gekraagde roodstaart.
    • Gebruik voor de spreeuw en grote bonte specht een opening van 45 mm.

    Ook de afmeting van de nestkast moet aan specifieke eisen voldoen per soort. Veel mezen geven de voorkeur aan een huisje van 26 cm hoog, 12 cm breed en 12 cm diep. Zaag de planken op maat, schuur de randen, boor de vliegopening en zet het huisje in elkaar met houtlijm en spijkers of schroeven. Monteer het dak schuin op het huisje en gebruik een stukje dakleer om het waterdicht te maken. Voor de aankleding zorgen de vogels zelf!

    Bescherming van weidevogels
    Voedsel, veiligheid en rust tijdens alle fasen van het broedseizoen. It Fryske Gea heeft veel extra beschermende maatregelen mogelijk gemaakt voor weidevogels met behulp van donaties. Van de aanschaf van een waterpomp, een monitoringscamera tot het veilig stellen van extra weidevogelgrond en de complete herinrichting hiervan. Benieuwd naar alle maatregelen? Lees het hier.

    Meer dieren helpen in de winter
    Er kunnen nog veel meer dieren jouw hulp gebruiken in de winter! Denk ook eens aan de eekhoornegel of aan insecten. Maak een insectenhotel en verwelkom nieuwe gasten in jouw tuin!