12-01-2021 LEMMER – Woensdagavond 6 januari even een rustig televisie-avond werd verstoord door beelden vanuit Amerika. Het leek alsof er plotseling een rampenfilm voorbij kwam, maar nee het was realiteit. Voor het eerst in 200 jaar werd het Capitool in Amerika, bestormd. Betogers die het parlementsgebouw bestormden. Joelende, schreeuwende, agressieve mannen en vrouwen die roepen ‘wij laten het niet over onze kant gaan’! Ze hebben gevechtskleding aan met kogelvrije vesten, zwaaien met de Amerikaanse vlag.
Een aantal lijken op neanderthalers en zijn totaal de weg kwijt. Amerika het land van de vele mogelijkheden, van vele discussies, tegenstellingen, in rep en roer. Waar gaat dit naar toe? Trump roept uiteindelijk zijn mensen op, om naar huis te gaan. Ondertussen heeft hij de mensen al zo opgezweept, dat ze totaal de weg kwijt zijn. Ze geloven blindelings wat Trump zegt, blijkbaar zijn het geen zelfstandige denkende mensen. Zij hebben een leider nodig, een rolmodel en ze nemen klakkeloos over wat deze man zegt.
De betogers geloven in hun diepste ziel, dat de verkiezingen zijn gestolen. De betogers stormen het Capitool binnen, een beangstigende situatie voor de medewerkers, de politici en de politie, die binnen zijn. Ze weten niet wat er gebeurt, misschien zit er wel een idioot tussen met een wapen. Voor deze mensen moet de onzekerheid verschrikkelijk zijn geweest.
Ik zie beelden van een politieman die wordt achternagezeten door betogers, de man rent voor zijn leven. Verschrikkelijk, het huis van de democratie wordt aangevallen en er komt het slechtste in mensen naar boven, door wat één man zegt. Er zijn vijf mensen om het leven gekomen en een dag later is Trump zijn toon weer 180 graden gedraaid. Dit heeft hij vast niet zelf bedacht. Waar gaat dit naar toe met het machtige Amerika? Is dit het begin van meer betogingen in Amerika, in de rest van de wereld. Het gaat om de vrijheid van meningsuiting, maar hoe ver gaan we hier in?
Deze coronapandemie zou moeten zorgen voor verbinding, een gevoel van samenhorigheid, maar niets is minder waar. Het woord polarisatie wordt misschien wel het woord van 2021. Een begrip dat omschrijft dat tegenstellingen groter worden in de maatschappij. Het lijkt erop dat de meningen in de wereld uitgesprokener worden. We moeten niet denken dat dit alleen in Amerika gebeurt. We vinden overal iets van, want we hebben vrijheid van meningsuiting, ook hier in Nederland, hier in Friesland en hier in de Fryske Marren.
Tijdens oud en nieuw werden we in onze gemeente opschrikt door het carbidkanon dat afging en een ravage bezorgde bij hotel Anne-Klare. Opeens was Joure groot nieuws, een aanslag op het hotel. Gelukkig geen gewonden, wel een grote ravage en veel ongeloof. Het bleek geen persoonlijke gerichte aanslag, nee een uiterst ondoordachte actie. Als buitenstaander en als logisch nadenkend individu begrijp ik nog steeds niet hoe dit kon gebeuren. Op internet, in de media, ook zoveel meningen, zoveel tegenstellingen.
Een inzamelingsactie voor het hotel en voor de verdachten. Iedereen vindt er iets van en je hoort mensen zeggen; ‘Ja, het was dom, maar we zijn allemaal jong geweest’. Toen we jong waren, gingen we allemaal door het centrum van Joure rijden, met zwaar vuurwerk en eventueel zwaar letsel op ons geweten? In Amerika dachten de betogers ook alleen maar aan zichzelf en dachten niet na over de consequenties. Ik vind het zorgwekkend.
Zijn we geen vredelievende volkeren meer, maar zoeken we steeds het randje op? We willen discussiëren, ook jongeren worden mondiger en vinden overal iets van. Is het zo dat ook wij volwassenen luisteren naar de grote schreeuwers of gaan we voor het dialoog?
Het lijkt er momenteel wel op, dat we zomaar kunnen roepen wat we denken, zonder daar over na te denken. Een Trump die zijn verlies niet wil erkennen en mensen totaal in de war maakt. Moeten we zomaar roepen dat het een gerichte aanslag was op het hotel en dat we allemaal jong zijn geweest. Laten we niet spreken over alle doodwensen die politici op dit moment krijgen, bedreigingen voor Hugo de Jonge, omdat we eerder hadden moeten vaccineren. Deze man bedenkt toch niet moedwillig van ach laten we nog even wachten? Moet hij dan niet het voordeel van de twijfel krijgen? Nee, want wij vinden overal wat van.
Natuurlijk hebben wij vrijheid van meningsuiting en staat dit ook bij mij, hoog in het vaandel. Maar laten we de discussie voeren met argumenten, met feiten ondersteunt en vooral luisteren naar elkaar, zodat we samen in het midden uit komen.