01-06-2023 LEMMER – In de regio Zuidwest-Friesland waaronder gemeente De Fryske Marren onderdeel uit maakt, verlieten afgelopen schooljaar 209 studenten te vroeg de schoolbanken, dat is 1,73%. Het laagste percentage van Nederland. Landelijk is het aantal schoolverlaters de afgelopen 5 jaar fors gestegen. Er gingen vorig schooljaar maar liefst 30.242 scholieren te vroeg van school, dit waren 5000 studenten meer dan het jaar ervoor.
Gemeente De Fryske Marren: ”Mede dankzij onze leerplichtambtenaren en hun goede samenwerking met de scholen voor primair-, voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs, hebben wij het aantal schoolverlaters gelukkig laag weten te houden. Toch zien ook wij in De Fryske Marren een toename van leerlingen die in de problemen komen en te vroeg van school gaan. Dit blijft dus een aandachtspunt en daarom blijven we intensief samenwerken met het onderwijs en ontwikkelen we samen nieuwe initiatieven om leerlingen zoveel mogelijk met een startkwalificatie de arbeidsmarkt op te laten gaan.”
Minimaal startkwalificatie
Belangrijk is dat er zoveel mogelijk jongeren gemotiveerd met een startkwalificatie de arbeidsmarkt op gaan. Een startkwalificatie is een havo- of vwo diploma of minimaal een mbo-diploma niveau 2. Van de jongeren mét een startkwalificatie heeft na één jaar 72 procent een baan, van de jongeren zonder startkwalificatie is dat 42 procent.
Verschillende oorzaken
De stijging van het aantal schoolverlaters heeft verschillende oorzaken. Zo was in het schooljaar 2021-2022 het mbo-onderwijs voor een groot deel gesloten, waardoor veel studenten hun motivatie verloren. Daarnaast kozen veel studenten ervoor om te gaan werken, voordat ze een startkwalificatie of diploma hadden. Ook waren studenten die stopten met hun opleiding vanwege een verkeerde studiekeuze en de lange wachttijd voor een vervolgopleiding.
Samenwerking met onderwijs
De afdelingen leerplicht en de Regionale Meld en Coördinatiefunctie (RMC) van de gemeenten De Fryske Marren en Súdwest-Fryslân werken nauw samen met het primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs. Zo is er voor het MBO ‘de Challenge klas’, dit is een programma speciaal voor zowel leerplichtige als 18+ jongeren die dreigen uit te vallen. Stipe is een project op Aeres waarbij hbo- stagiaires worden ingezet om op het voortgezet onderwijs en mbo jongeren te begeleiden. Deze peer-to-peer aanpak werkt erg goed. Met het project ‘Zuidwest Friesland On Stage’, waar ook de scholen van De Fryske Marren aan meedoen, wil de gemeente vmbo jongeren kennis laten maken met verschillende beroepen zodat ze een goede studiekeuze kunnen maken en alvast mensen leren kennen uit het werkveld. Het blijkt namelijk dat het afronden van een studie nauw samenhangt met een juiste beroepskeuze.