Vanochtend in het noordwesten code rood voor storm Poly

05-07-2023 LEMMER – Vanochtend komen in het noordwestelijk kustgebied zeer zware windstoten van 100-130 km/uur voor. Lokaal nog meer. Later in de ochtend en in het begin van de middag komt storm Poly in de noordelijke provincies tot een hoogtepunt en komen ook hier zeer zware windstoten voor. Later in de middag neemt de wind overal in kracht af. Het wordt 17 tot 21 graden. De komende dagen wordt het warm zomerweer.

Vanochtend zeer zware windstoten in de noordwestelijke helft
Het is bewolkt en vooral in de westelijke helft en in het noorden valt regen. De westenwind is (vrij) krachtig tot hard, 7 Bft. Langs de kust is kans op storm, 9 Bft. Aan de westkust en op het IJsselmeer komt mogelijk kortdurend een windkracht 10 te staan. Bovendien is in het noordwestelijk kustgebied kans op zeer zware windstoten van 100-130 km/uur. In het midden en oosten komt het tot zware windstoten van 75-100 km/uur.

Vanmiddag zeer zware windstoten in noordelijke provincies
In de noordelijke kustprovincies staat eerst nog een harde tot stormachtige westenwind. Mogelijk nog stormkracht met kans op zeer zware windstoten van 100-130 km/uur. In de rest van het land is de wind in kracht afgenomen en waait het matige tot (vrij) krachtig. Later in de middag neemt ook in het noordelijk kustgebied de wind in kracht af en wordt het rustiger. Vooral in de noordelijke helft regent het, elders komen enkele buien voor maar breekt ook de zon door. De maximumtemperatuur komt uit op 17 graden op de Wadden tot 20 of 21 graden in Noord-Brabant en Limburg.

Vanavond wind neemt verder in kracht af
Er trekken enkele buien over, mogelijk met onweer. De westenwind neemt sterk in kracht af naar zwak tot matig. Vannacht is er een afwisseling van wolken en opklaringen. Bij een zwakke tot matige wind daalt de temperatuur naar een graad of 11. Aan zee waait het af en toe vrij krachtig.

Morgenochtend op de meeste plaatsen droog
Lokaal komt een bui voor, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. Er trekken sluierwolken over het land en af en toe is ruimte voor de zon. Er waait een zwakke tot matige zuidwestenwind. Met deze weersomstandigheden is het prima weer voor een ochtendwandeling.

Morgenmiddag rustig Hollands zomerweer
Vooral landinwaarts komen enkele buien voor, elders is het droog met een afwisseling van zon en stapelwolken. Naast stapelwolken komt ook sluierbewolking voor. De temperatuur stijgt naar 20 graden in het noordwestelijk kustgebied tot 24 graden in het zuiden. In het zuidoosten kan het lokaal 25 graden worden.

Morgenavond brede opklaringen
Het is overal droog en het klaart breed op. Tijdens de nacht naar vrijdag daalt de temperatuur naar 10 tot 17 graden met de hoogste waarden in Zeeland.

Vrijdag zonnig en warm zomerweer
Het wordt een prachtige zomerdag met veel zonneschijn en middagwaarden tussen 27 en 31 graden. Er waait een zwakke tot matige wind uit oostelijke richtingen. Met dit weer is het prima weer om naar het strand te gaan. Smeer je wel goed in als je van plan bent om naar de zee of naar een meertje te gaan.

Komend weekend tropische hitte en (onweers)buien
Zaterdag wordt de warmste dag van het weekend met op grote schaal tropische temperaturen van 30 graden of meer bij een overwegend matige oostenwind. Lokaal kan het 33 graden worden. Op de Wadden is et met 28 graden iets minder heet. De dag start zonnig, maar gedurende de dag neemt vanuit het zuidwesten de bewolking toe gevolgd door enkele buien.