26-09-2021 LEMMER – De grootste stijging van voedselprijzen deed zich in juni en juli voor bij tafelaardappelen: de consumentenprijs steeg met 13%. Toch zijn de aardappelen nog 6% lager geprijsd dan vorig jaar om dezelfde tijd. De prijs van groenten daalde met 2% ten opzichte van mei. De consumentenprijzen van zuivel, eieren, rundvlees, varkensvlees en brood zijn in juni en juli nauwelijks veranderd. De prijsindex van zuivel steeg wel iets, maar met 114 punten staat die op hetzelfde niveau als vorig jaar (2015=100). De prijsindex van eieren is met 145 punten op recordhoogte gebleven en ook de prijs van pluimveevlees is met 118 punten weer op het hoge niveau van vorig jaar.
De coronapandemie heeft een drukkend effect gehad op diverse prijzen af boerderij. Dankzij de versoepelingen van de maatregelen treedt nu herstel op. In de aardappelverwerking ligt het volume aardappelen inmiddels weer op het niveau van voor de uitbraak. In 2020 werd 20% minder aardappelen verwerkt dan normaal. Ook de prijzen voor aardappeltelers trekken aan: de prijsindex kwam in juli uit op 108 punten, 36% hoger dan in juli vorig jaar. De af boerderij prijzen van pluimveevlees lagen in de eerste maanden van het jaar op een laag niveau. Hier kreeg het prijsherstel in juni en juli een fors vervolg met 5%.
Dit blijkt uit de tweemaandelijkse toelichting op de voedselprijzenmonitor van Wageningen Economic Research en CBS.