24-05-2022 LEMMER – De bouw van It Swettehûs is klaar. Vandaag opende gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder samen met Biense Dijkstra, directeur van Bouwgroep Dijkstra Draisma, de nieuwe brugbediencentrale in Leeuwarden. Weervrouw Helga van Leur was dagvoorzitter tijdens het feestelijke programma. Vanuit het circulaire Swettehûs bedient de provincie in de toekomst 41 bruggen en 1 sluis op afstand. Daarnaast biedt het nieuwe hoofdsteunpunt van Provinciale Waterstaat werkplekken aan medewerkers (vaar)wegbeheer, nautische zaken en de technische dienst.
“Het is fantastisch om te zien dat onze hoge circulaire ambities zelfs zijn overtroffen bij dit project. In totaal is 45% van het toegepaste materiaal hergebruikt en bijna 12% is biobased. Daarnaast is het gebouw energiepositief. Dat betekent dat het gebouw voldoende duurzame energie opwekt en opslaat voor het gebouw, de bediencentrale, de elektrische voer- en vaartuigen en de op de centrale aangesloten fietsbrug Ritsumasyl”, aldus gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder.
Een bouwgroep startte in november 2020 met de bouw van dit uitdagende project. “We zijn trots dat we samen met de provincie onze ambities waar maken. Een project als It Swettehûs past bij ons bedrijf en onze filosofie. Door een intensieve samenwerking tijdens de voorbereiding en bouw hebben we in de praktijk kunnen laten zien dat we uitstekend in staat zijn om prachtige circulaire gebouwen te realiseren”, aldus Biense Dijkstra van het bouwbedrijf. Deze werkwijze sluit aan op de ambitie van provincie Fryslân om in 2025 de meest gunstige ontwikkelregio van Nederland te zijn op het gebied van circulaire economie.
Circulaire hoogstandjes
It Swettehûs bestaat voor bijna de helft uit hergebruikte materialen, zoals 100 voormalige meerpalen, hergebruikte stalen damwanden, 500 vierkante meter aan sandwichpanelen afkomstig uit koelcellen, gebruikte vloerbalken, binnendeuren en sanitair. De verwarming en koeling van het gebouw gebeurt door middel van aquathermie via energiedamwanden. Deze damwanden onttrekken warmte en koude uit de bodem en het oppervlaktewater. It Swettehûs slaat serverwarmte dat vrijkomt op en hergebruikt deze warmte. De helft van de kavel is natuurlijk ingericht ten behoeve van waterberging en biodiversiteit.