22-01-225 LEMMER – Kortlopende pachtovereenkomsten ondergraven volgens de Bond voor pachters en erfpachters (BLHB) duurzaam bodembeheer en dragen niet bij aan de ontwikkeling van een duurzame landbouwstructuur. Het is van belang dat kortlopende pacht wordt ontmoedigd en overeenkomsten een duur van minimaal 6 jaar hebben.
Kortlopende pacht biedt veel onzekerheden, stelt de BLHB. Zonder zekerheid is er geen aanmoediging te investeren in biodiversiteit, in de waterhuishouding, bodemverbetering en -vruchtbaarheid. Kortlopende pacht holt bedrijven uit en remt innovatie. Het resultaat van duurzaamheidsmaatregelen is niet in een paar jaar bereikt en vergen een permanente inspanning. Kortlopende pachtovereenkomsten passen daar niet bij.
Kortlopende pachtcontracten dragen ook niet bij aan de ontwikkeling van een goede landbouwstructuur in Nederland. Voor grondgebonden bedrijven is het noodzakelijk dat een bedrijf vaste grondposities heeft. Door nieuwe wet- en regelgeving en duurzaamheidsprogramma’s die gepaard gaan met extensivering neemt de noodzaak van grond bij een bedrijf toe.
Schommelingen in het areaal door kortlopende pacht hebben negatieve bedrijfseconomische effecten. Banken worden kritischer op de bedrijfsvoering en vinden grondgebondenheid en zekerheid over de grondposities van groot belang. Daar passen kortlopende pachtovereenkomsten niet bij.
In de notitie ‘Transitie in de pacht’ doen de Federatie Particulier Grondbezit, LTO Nederland, de BLHB en het NAJK voorstellen om kortlopende pacht te ontmoedigen. Staatssecretaris Rummenie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur onderschrijft dit, maar wil onderzoeken of een eenmalige verlenging naar maximaal 12 jaar mogelijk is. BLHB vindt dit ongewenst en wil geen verlenging.
De notitie ‘Waarom kortlopende pacht ontmoedigen?’ is te vinden op de website van de BLHB.