Gemeenten lopen achter met nieuwbouw sociale huur

23-01-2025 LEMMER – Bij alle nieuwbouw hebben 6 op de 7 gemeenten afgelopen jaren minder dan 30% sociale huurwoningen gebouwd. Ondertussen betalen huurders te hoge huurstijgingen voor nieuwbouw die niet komt.

Ook hebben 23 gemeenten de afgelopen 3,5 jaar geen enkele sociale huurwoning toegevoegd. Dit blijkt uit onderzoek van de Woonbond over de periode 2020 tot en met de eerste helft van 2024. Bij gemeenten waar al relatief veel sociale huurwoningen staan, lag het aandeel sociale huur in de nieuwbouw ook hoger. Terwijl bij gemeenten met minder dan 10% sociale huurwoningen slechts gemiddeld 5% van alle nieuwbouw uit sociale huur bestond.

Stok achter de deur voor nieuwbouw sociale huur
‘De resultaten tonen aan dat de landelijke politiek moet zorgen dat gemeenten ook echt sociale huurwoningen inplannen’, zegt Woonbonddirecteur Zeno Winkels. De Woonbond pleit daarom voor snelle invoering van de ‘Wet versterking regie op de volkshuisvesting’. Hierdoor moeten gemeenten namelijk van alle nieuwbouwwoningen minstens 30% sociale huur bouwen. Dit is nodig om de achterstand in te halen en de wachtlijsten te verkorten.

Nieuwbouwbeloftes gebroken, wel huurstijging
Voor sociale huurders dreigt er in 2025 een maximale huurverhoging van 5%. Dit percentage is zo hoog omdat nieuwbouw van sociale huurwoningen niet gesubsidieerd wordt en volledig uit huuropbrengsten bekostigd moet worden. Woonbonddirecteur Zeno Winkels: ‘Nu betalen sociale huurders voor het oplossen van de wooncrisis. Waardoor de huren te hard stijgen. Tegelijkertijd worden de beloofde nieuwbouwcijfers veelal niet gehaald.’

De minister moet zorgen dat sociale huurwoningen betaalbaar blijven én dat de sociale huursector eindelijk weer groeit.

‘Voorkom huurexplosie, investeer in volkshuisvesting’
De Woonbond vindt dat investeren in volkshuisvesting een maatschappelijke kwestie is en niet alleen voor rekening mag komen van sociale huurders. De Kamer debatteert binnenkort over de jaarlijkse huurverhoging. Het is nog onbekend wanneer de Kamer de Wet versterking regie op de volkshuisvesting behandelt. Winkels: ‘We roepen de Kamer op een huurexplosie te voorkomen én te investeren in volkshuisvesting. Zorg dus dat gemeenten ook echt sociale huurwoningen inplannen. Voor dat laatste is de regiewet nodig én moet die strenger.’