05-05-2021 LEMMER – Het is een koude Bevrijdingsdag met 9-11 graden en felle buien. Daarbij is kans op hagel en een klap onweer. Bovendien waait het stevig. In de loop van de middag nemen de buien af. De komende dagen blijft het wisselvallig met dagelijks kans op buien. Wel zit de temperatuur in de lift. Tot en met vrijdag is het nog 10-14 graden, maar zondag kan het 20-25 graden worden! Het warme weer is waarschijnlijk van korte duur.
Vanmiddag blijft het onstuimig met een afwisseling van buien en tussendoor zon. Bij buien is kans op hagel en een klap onweer. De wind komt uit het westen tot noordwesten en is matig tot vrij krachtig. Aan de kust waait het krachtig tot hard (windkracht 6-7). In het Waddengebied is bovendien kans op windstoten tot 75 km/uur. De maxima komen uit op 9 graden in het noorden tot 11 in het zuiden. Daarmee is het koud voor de tijd van het jaar en zelfs een van de koudste Bevrijdingsdagen ooit gemeten. Normaal is het begin mei 15-18 graden.
In de loop van de middag neemt de wind langs de westkust en in het zuiden af. In het noorden en met name in het Waddengebied blijft het de hele middag onstuimig. Ook het aantal buien neemt in de loop van de middag geleidelijk af. Daardoor krijgt de zon meer ruimte en is het prima weer om tijdens langere droge en zonnige perioden een wandelingetje te maken. De kans op buien blijft het grootst in het noordoosten en oosten.
Vanavond wordt het op de meeste plaatsen droog, schijnt de zon nog een tijdje en zijn er enkele wolkenvelden. In de loop van de avond neemt in de zuidelijke helft de bewolking en kans op buien alweer toe. De wind neemt in bijna het hele land af naar zwak. Alleen in het Waddengebied een aan de noordwestkust blijft het doorwaaien met een vrij krachtige tot krachtige westen- tot noordwestenwind.
Komende nacht heeft de zuidelijke helft van Nederland met buien te maken. In het noorden blijft het waarschijnlijk droog en zijn er opklaringen. In de loop van de nacht trekken de buien naar het oosten weg en klaart het op meer plaatsen op. De minima komen uit op 0 tot +2 graden. Lokaal komt de temperatuur net onder het vriespunt uit.
Morgenochtend schijnt de zon aanvankelijk op veel plaatsen flink en kun je in de vroege ochtend onderweg een enkele mistbank tegenkomen. In de loop van de ochtend ontstaan stapelwolken en stijgt de kans op een bui. Ook zijn sluierwolken te zien, die gedurende de ochtend in het zuiden steeds dikker worden.
Morgenmiddag heeft de zuidelijke helft met dikke sluierwolken te maken. De zon komt daar in het zuiden niet meer doorheen. Het noorden heeft een mix van zon, stapelwolken en dunne sluierwolken. In het hele land ontstaan buien. In het uiterste zuiden kan het in de loop van de middag wat langer regenen. Het wordt circa 11 graden en daarmee blijft het koud voor begin mei. Wel voelt het minder koud aan dan op Bevrijdingsdag, omdat er veel minder wind staat. Het waait zwak tot matig uit het zuidwesten.
Morgenavond trekt een aantal buien over het land en hebben het zuiden en zuidoosten met perioden met regen te maken. Aan het begin van de nacht naar vrijdag trekt de regen naar Duitsland weg en wordt het op de meeste plaatsen tijdelijk droog. In de tweede helft van de nacht bereiken vanuit het noordwesten nieuwe buien ons land. Bij deze buien is ook hagel en een klap onweer mogelijk. Het koelt af naar +1 tot +5 graden.
Vrijdag is het opnieuw wisselvallig met buien, flinke stapelwolken en tussendoor zon. Waarschijnlijk zijn de meeste buien voor de ochtend en wordt het in de middag vanuit het westen vaker droog. Het kwik stijgt naar 10-13 graden en er steekt een matige tot vrij krachtige noordwestenwind op.
Zaterdag kan vooral in de ochtend de zon schijnen. In de middag en avond neemt de bewolking toe en stijgt vanuit het zuidwesten de kans op regen. Als het regengebied ons pas in de avond bereikt is het best aangenaam weer met maxima van 13 graden in het noordwesten tot 16 in het zuidoosten. Maar wanneer het de hele middag regent, dan wordt het maximaal 14 graden.
Zondag blaast een zuidenwind behoorlijk warme lucht naar ons land en dat gaan we merken! De temperatuur stijgt namelijk naar 20 graden in het noorden tot mogelijk 25 in het zuiden en zuidoosten. Geheel zonnig is het daarbij niet. Het weerbeeld laat namelijk ook wolkenvelden zien en in de loop van de dag stijgt de kans op regen- en onweersbuien. Wanneer de zon flink doorbreekt kun je overigens snel verbranden. Voor het eerst dit jaar komt de zonkracht namelijk op ruim 6 uit. Een lichte huid verbrandt daarbij al in 15 tot 30 minuten.
De dagen daarna wordt de warmte alweer verdreven, maar het is nog onzeker of dat maandag of dinsdag gebeurt. De kans op warmte is het grootst in het oosten. In het warme scenario kan het 20-25 graden worden, maar wanneer de koele lucht ons snel weet te bereiken, dan wordt het maximaal 16 graden. De kans op buien is groot. Vanaf woensdag lijkt het warme weer echt voorbij, maar heel koud wordt het ook weer niet. De maxima komen rond 15 graden uit. Daarbij is dagelijks kans op buien en wisselen zon en wolken elkaar af.