Inflatie stijgt naar 6,4 procent in januari

14-02-2022 LEMMER – Consumentengoederen en -diensten waren in januari 6,4 procent duurder dan een jaar eerder, meldt het CBS. In december was de inflatie 5,7 procent. De verdere stijging van de inflatie komt vooral door de prijsontwikkeling van energie en voeding

Energie duurder ondanks verlaging energiebelasting
In januari was energie (elektriciteit, gas en stadsverwarming) bijna 90 procent duurder dan een jaar eerder. In december was de prijsstijging op jaarbasis 75 procent. De bijdrage van energie aan de totale inflatie van 6,4 procent in januari was ruim 3 procentpunt.

Het kabinet heeft maatregelen genomen om de stijging van de energierekening te verminderen. Het betreft tijdelijke maatregelen voor 2022. De heffingskorting op de energierekening is verhoogd en het belastingtarief op elektriciteit werd verlaagd. Ondanks de verlaging van de energiebelasting nam de prijsstijging op jaarbasis van energie toe. Dit komt doordat de variabele leveringstarieven van energie in januari verder stegen.

Duurdere levensmiddelen
De prijsontwikkeling van levensmiddelen had ook een opwaarts effect op de inflatie. Levensmiddelen waren in januari 4,3 procent duurder dan een jaar eerder, in december was dit 2,6 procent. Bij vrijwel alle soorten voedingsmiddelen was de prijsstijging op jaarbasis in januari hoger dan in december. Brood, kaas en kwark hadden de grootste bijdrage aan deze ontwikkeling.