06-12-2022 LEMMER – De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) waarschuwt het kanbinet voor de kwaliteit van acute zorg in de regio. Het voorgenomen besluit om het Universitair Medisch Centrum Groningen te sluiten noemen zij dan ook ronduit zorgwekkend. Groningen is één van de ziekenhuizen welke gespecialiseerd is in hartoperaties bij kinderen.
De zorg zou voortaan plaats moeten vinden in het Erasmus MC in Rotterdam en het UMC Utrecht. Ouders en kinderen zouden mogelijk honderden kilometers moeten reizen naar hun behandeling. Uit onderzoek blijkt dat sluiting “grote en onomkeerbare gevolgen” heeft voor de getroffen ziekenhuizen. Medisch specialisten moeten als ze hun werk wel willen blijven doen, verhuizen of langer reizen. Daarnaast verliezen ziekenhuizen hun kennis. Het UMCG in Groningenzou daarom dan geen hooggespecialiseerde, acute zorg aan mensen uit de regio meer leveren.
De zorg voor mensen met aangeboren hartafwijkingen is enorm kwetsbaar. Er zijn maar weinig artsen die genoeg kennis en ervaring hebben. Dit omdat het vaak om zeldzame aandoeningen gaat. De NZa wil dat de zeven academische ziekenhuizen waarom het gaat een visie geven over hoe specialistische zorg in Nederland in de komende jaren ingerichtmoet zou moeten worden. Tot die tijd moet het kabinet geen “onomkeerbaar besluit” nemen over de kinderhartchirurgie.
Minister Kuipers gaat deze maand in gesprek met patiënten, de zorg en allerlei andere betrokkenen en dan begin volgend jaar een definitief besluit neemt. Volgens de minister is het “een discussie die al zo’n drie decennia loopt”. Hij geeft dan ook aan dat zowel sluiting als het open houden van afdelingen “altijd effecten zal hebben voor patiënten”.