19-06-2024 LEMMER – Het Wetterskip gaat het gezuiverde afvalwater van de rioolwaterzuivering Heerenveen gebruiken voor het ontwateren van het slib in de naastgelegen nieuwe slib ontwateringsinstallatie. Het waterschap investeert hierin 300.000 euro en bespaart hiermee elk jaar 80 miljoen liter aan drinkwater.
Het Wetterskip bouwt in Heerenveen aan een nieuwe slib ontwateringsinstallatie (SOI). De bestaande installaties en bedrijfsgebouwen zijn verouderd en voldoen niet meer aan de eisen. In de SOI wordt het zuiveringsslib van vrijwel alle 27 rioolwaterzuiveringen in Fryslân ontwaterd voordat dit wordt getransporteerd naar een verwerkingsbedrijf.
De centrifuges in de nieuwe SOI verbruiken voor het ontwateren van slib meer water dan de filterpersen in de huidige ontwateringsinstallatie. We dienen in eerste instantie bij Vitens een verzoek in voor de levering van meer drinkwater. Vitens beoordeelde de aanvraag aan de hand van nieuwe criteria voor ‘passend gebruik’ en ‘waterbeschikbaarheid’ en wees het verzoek af. ‘Achteraf gezien zijn we hier blij mee’, zegt ons dagelijks bestuurslid Remco van Maurik. ‘We moesten toen op zoek naar een andere waterbron en kwamen na onderzoek uit bij een meer innovatieve en duurzame oplossing.’
Duurzame keuze
Het Wetterskip past in Heerenveen voor het eerst gezuiverd afvalwater toe in het eigen bedrijfsproces. ‘Al ons effluentwater stroomt tot dusver naar het oppervlaktewater. Uit het onderzoek blijkt dat het gebruik van effluentwater, in plaats van bron- en drinkwater, voor ons de duurzaamste keuze is. Ook met het oog op de toenemende droogte door klimaatverandering’, zegt Remco van Maurik. ‘Andere Nederlandse waterschappen hebben ook goede ervaringen met het toepassen van effluentwater in hun bedrijfsprocessen.’
Nieuwe SOI
De nieuwe SOI haalt met vier centrifuges zoveel mogelijk water uit het zuiveringsslib van de rioolwaterzuiveringen in Fryslân. Er komen drie opslagtanks voor de opslag van het aangevoerde slib uit de rwzi’s, twee nieuwe slibsilo’s voor de opslag van het ontwaterde slib en een nieuwe geurbehandelingsinstallatie. Ernaast komt een nieuw bedieningsgebouw met werkplaats. De bestaande SOI en slib opvangtanks worden gesloopt. De bouw en sloop vinden gefaseerd plaats. Zo kan de bestaande installatie in bedrijf blijven totdat de nieuwe installatie werkt.
Naar verwachting is de nieuwe SOI in oktober 2024 klaar voor gebruik. De totale investering bedraagt 38 miljoen euro. Het totale project is in de zomer van 2025 klaar.