14-01-2023 LEMMER- Wetterskip Fryslân zet vandaag het historische Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer in werking om water af te voeren van de Friese boezem (het stelsel van meren, kanalen en vaarten in Fryslân). De afgelopen week is veel regen gevallen en heeft het hard gewaaid. Ook de komende dagen wordt veel regen en harde wind verwacht. Omdat de spuimogelijkheden naar de Waddenzee beperkt zijn, zetten we de extra pompcapaciteit van het Woudagemaal in.
De afgelopen week is er rond de 25 millimeter neerslag gevallen in Fryslân. Ook de komende dagen wordt veel regen verwacht. Omdat de bodem door veel neerslag in korte tijd verzadigt raakt, voeren de poldergemalen overtollig water af naar de boezem. Hierdoor stijgt de waterstand op de Friese boezem en is extra afvoer nodig. Het Hooglandgemaal en Woudagemaal kunnen gezamenlijk ongeveer 14 miljoen m3 water per etmaal afvoeren. Daarnaast draait ook gemaal de Heining bij Marrum op volle toeren.
Waterstanden
Het gemiddelde streefpeil van de Friese boezem is -52 cm. N.A.P. Begin deze week was de waterstand gemiddeld -58 cm. N.A.P. Vanwege de weersverwachting had Wetterskip Fryslân de waterstand preventief verlaagd. Inmiddels is dit weer gestegen naar een gemiddelde waterstand van – 50 cm. N.A.P. Lokaal, vooral in het noordoosten, kunnen hogere waterstanden voorkomen. Dit is een gevolg van opstuwing door harde westenwind en beperkte spuimogelijkheden in het Noorden. Meer informatie over de actuele waterstanden staat op de website van Wetterskip Fryslân.
Bezoek het Woudagemaal onder stoom
Publiek dat het draaiende Woudagemaal wil bezoeken is vanaf zondag 15 januari 10.00 uur welkom. Het gemaal is, zolang het in werking is, iedere dag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Reserveren kan via www.woudagemaal.nl Het Woudagemaal is vanwege de voorbereidingen voor het opstarten zaterdag 14 januari gesloten voor publiek.
UNESCO werelderfgoed
Het Ir. D.F. Woudagemaal is het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld en staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Meld overlast en schade
Heb je overlast door hoog water op je perceel? Of zie je schade aan gemalen, sluizen of aan andere zaken die een goede waterafvoer kunnen belemmeren? Meld het dan via het Milieu-alarmnummer: (058) 212 24 22 (altijd bereikbaar).